Μειωτική επέμβαση στήθους


Μειωτική επέμβαση στήθους

• Το στήθος αποτελεί σύμβολο αυτοπεποίθησης, γονιμότητας και σεξουαλικής έλξης. Ομως, όπως ακριβώς το πολύ μικρου, ετσι κα ι το μεγαλου ογκου στήθος ή η ανισομαστία, μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα για μια γυναίκα, τοσο λειτουργικό και εμφανισιακό, όσο και βαθιά ψυχολογικό. Η πλαστική χειρουργική απευθύνεται σε άυτην ακριβως την αναγκη για αποκατασταση της αρμονιας και της συμμετριας του γυναικείου στήθους.
• Η μειωτική στήθους είναι η επέμβαση που αποσκοπεί στην μείωση του μεγέθους του υπερβολικά μεγάλου στήθους και στην επίτευξη της συμμετρίας του όγκου και του συμπλέγματος θηλαίας άλω και θηλής μεταξύ των μαστών. Συμβαλλει καθοριστικά στο να απαλλαγεί η ασθενής από έντονους πόνους στον αυχένα και στην πλάτη, απο ραβδώσεις στους ώμους (από το στηθόδεσμο), απο δερματιτιδες και χρόνιους ερεθισμούς κάτω από τους μαστούς, και απο δυσκολίες στο ντύσιμο. Τελικά επιτυγχανει να βελτιώσει τη στάση του σώματος και να απαλλαξει τη γυναικα απο το ψυχολογικό βάρος που της έχει δημιουργηθεί. Σε καποιες γυναίκες μπορεί να υπάρχει αναγκη για μείωση μόνο του ενός μαστού, καθότι, όχι σπάνια, παρατηρείται έντονη ασυμμετρία μεταξύ των δύο μαστών.
• Η μειωτική μαστού μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, εφ’οσον έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους. Σε πολλές γυναίκες δημιουργούνται προβλήματα νωρίς στην εφηβική ηλικία, λόγω κληρονομικότητας, σε άλλες γυναίκες κατά τη μέση ηλικία, λόγω ορμονικών μεταβολών ή αλλαγης του σωματικού τους βάρους.
• Η λογική της επέμβασης είναι να μειωθεί το μεγέθους του μαστού, αφαιρώντας λίπος, μαζικό αδένα και δέρμα, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μέγεθος της θηλαίας άλω, αλλά και μεταφέροντας τη θηλή σε υψηλότερη θέση.
• Πριν από κάθε μείζονα επέμβαση στο μαστό, θα πρέπει να γίνεται απαραίτητα μαστογραφικός έλεγχος ή υπερηχογράφημα μαστών, ανάλογα με την ηλικα, το ιστορικό και το αποτελεσμα της κλινικής εξέτασης.
• Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 2-3 ώρες.
• Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί εξατομικεύεται ανάλογα με την ασθενή. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μία τομή γύρω από τη θηλή, μία δεύτερη τομή που κατεβαίνει κάθετα από τη θηλή προς την πτυχή κάτω από το μαστό και μία οριζόντια τομή ακριβώς στην υπομάστιο πτυχή, σχηματίζοντας ένα ανάποδο «Τ». Σε ορισμένες περιπτώσεις η τρίτη αυτή τομή μπορεί να είναι μικρή ή ακόμα και να απουσιάζει (τεχνικη κάθετης ουλής), ενώ χρησιμοποιείται συμπληρωματικά και λιποαναρρόφηση για τη βελτίωση του σχήματος του μαστού.
• Κατά την διάρκεια της επέμβασης το στήθος αναδιαμορφώνεται, ώστε η θηλή να βρεθεί σε θέση πιο υψηλή και στο πλέον προβάλλον σημείο του ανάγλυφου του μαστού. Η περίσσιεα του μαζικού αδένα, του δέρματος και του λίπους αφαιρείται, ενώ η θηλαία άλως μειώνεται σε διαμετρο για να γίνει συμμετρικη ως προς το νέο μέγεθος που θα έχει ο μαστός.
• Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως εσωτερικά και απορροφήσιμα, ενώ τοποθετούνται και δύο λεπτές παροχετεύσεις για την πρόληψη δημιουργίας αιματώματος, οι οποίες και συνηθέστατα αφαιρούνται την επομένη του χειρουργείου
• Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως 1 ημέρα και η ασθενής κατόπιν αναχωρεί για το σπίτι της
• Ο πόνος είναι συνήθως ήπιος και αντιμετωπίζεται με αναλγητικά από του στόματος (Depon ή Lonarid).
• Αρχικά παρατηρείται κάποιο άλλοτε άλλου βαθμού οίδημα και οι μαστοί φαίνονται λίγο μεγαλύτεροι και σε ύψος λίγο παραπάνω από το επιθυμητό. Το στήθος παίρνει την τελική μορφή του μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες
• Οπως προαναφερθηκε, τα ράμματα είναι απορροφήσιμα, οποτε δε χρειαζονται αφαίρεση. οι τομές ξεθωριάζουν με τον καιρό και συνήθως γίνονται τελείως ανεπαίσθητες μετα παρέλευση ενος ετους.
• Μετεγχειρητικά απαιτείται η χρήση ενός σουτιέν χωρίς μπανέλες (αθλητικό, σουτιέν θηλασμού) για 1 περίπου μήνα.
• Η ασθενής μπορει να επανέλθει στις καθημερινές ελαφρές δραστηριότητες – δουλειές της σε 10-14 ημέρες
• Πλήρης επάνοδος στις προ της επεμβάσεως δραστηριότητές (συμπεριλαμβανομενων της έντονης άσκησης, της σεξουαλικής δραστηριότητας και της άρσης βάρους) αναμένεται μετά από 1-1,5 μήνα.
• Άμεσα μετεγχειρητικά, οι επιπλοκές ειναι σχετικά σπάνιες και, συγκεκριμένα, μπορεί να δημιουργηθεί αιμάτωμα (που συνήθως αναπτύσσεται τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες και για την αντιμετώπισή του είναι αναγκαία η επιστροφή στο χειρουργείο),ή φλεγμονή, αν και χορηγείται πάντα προφυλακτική αντιβίωση (θεραπεύεται με την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης)
• Σε απώτερο χρονο, ειναι πιθανή η καθυστέρηση της επούλωσης, ειδικά στα σημεία μεγαλύτερης τάσης, και απαιτείται ιδιαίτερη περιποίηση με τακτικές αλλαγές του τραύματος για μερικές εβδομάδες έως ότου επιτευχθεί πλήρης επούλωση.
• Μπορεί να παρουσιαστούν μεταβολές στην αισθητικότητα των θηλών και των μαστών; αυτές είναι μόνο προσωρινές και η αισθητικοτητα, κατα κανόνα, επανέρχεται πλήρως μετά από μερικούς μήνες
• Όλες οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την επέμβαση της μειωτικής μαστών πιθανότατα δεν θα μπορούν να θηλάσουν καίτοι το στήθος τους θα υφισταται κανονικά τη μεταβολή του όγκου του κατα την εγκυμοσύνη.